Anita Betten (1982), eigenaresse Medisch Punt, fysiotherapeut, oedeemtherapeut en oncologische revalidatie.

“Na een aantal jaren als fysiotherapeut te hebben gewerkt kreeg ik een grote interesse voor patiënten met oedeem. En hoewel hier verschillende oorzaken voor zijn, is er bij een groot deel sprake geweest van behandelingen bij kanker.

Zowel het hebben van oedeem als het hebben van kanker is heel ingrijpend en kan het leven behoorlijk op zijn kop zetten. Daarbij hebben behandelingen die kanker bestrijden veel bijwerkingen en zijn de gevolgen, net als bij oedeem, vaak zichtbaar voor anderen. Dit heeft veel effect op “het zijn” en ieders zelfbeeld, wat maakt dat mijn behandeling altijd persoonlijk en betrokken is.

Samen met de patiënten kijk ik naar de klachten die zij ervaren en de invloed die dit heeft op hun kwaliteit van leven en ondersteun ze graag in het vinden van een nieuwe balans.Ik probeer hierin een helder en realistisch beeld te schetsen en vind het heel waardevol dat ik daarmee een stabiele pijler in het totale proces mag zijn.

Ik aarzel niet om buiten de box te denken en te overleggen met paramedische collega’s of artsen om persoonlijke doelen van een patiënt te behalen.

Het doel van mijn behandelingen is patiënten te leren omgaan met deze nieuwe balans, waarin soms nog plaats is voor blijvende klachten. Echter worden deze als veel minder storend ervaren en hebben patiënten met hernieuwd vertrouwen plezier in het leven.”