Dry needling

Home / Dry needling

Dry needling


Wat is Dry needling?

Dry needling is een relatief nieuwe behandelmethode van de fysiotherapeut. Spieren worden met een speciale techniek aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald zonder toevoeging van medicatie. Dry needling is gebaseerd op Westerse anatomische en neurofysiologische principes en moet niet verward worden met acupunctuur. Bij acupunctuur worden oppervlakkig naalden in het lichaam gezet, die invloed hebben op de ‘energie’ in het lichaam. Bij dry needling wordt meestal één naald gebruikt, waarmee kortdurend in een spier wordt geprikt. Dry needling werkt op specifieke punten (triggerpoints) en is geen energiebehandeling.

Triggerpoint
Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek (spierverharding) in de spier die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn ‘op afstand’ veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen omdat ze vaak de hoofdoorzaak zijn van uw klachten. Triggerpoints kunnen zich uiten in:

  • pijn/stijfheid lokaal in de spier of pijn op ‘afstand’ (uitstralingspijn)
  • bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
  • verminderde kracht in betrokken spier(en)
  • pijn ontwijkend gedrag; je gaat anders bewegen
  • warmte, rillingen, hoofdpijn, duizeligheid, e.d.

Triggerpoints kunnen op verschillende wijzen ontstaan. Acuut door een verkeerde beweging, maar ook chronisch door een langdurige verkeerde houding. Maar ook overbelasting, beschadiging van weefsel, langdurige afwezigheid van beweging of psychologische factoren kunnen een rol spelen.

De fysiotherapeut zoekt naar de bewuste triggerpoints en zal die plaatsen aanprikken om de spieren te ontspannen. De steriele naaldjes die voor dry needling gebruikt worden zijn voor eenmalig gebruik en heel dun. De therapeut voelt eerst waar het triggerpoint zich bevindt, waarna het naaldje in de tube snel door de huid wordt getikt. Dit is nagenoeg pijnloos. Daarna brengt de therapeut het naaldje door de spier naar het triggerpoint toe.

Hoe voelt dry needling?
Als een dof, niet pijnljk, gevoel. Als de punt van het naaldje het triggerpoint bereikt, reageert de spier, dit voelt als een schokje. De therapeut beweegt het naaldje op en neer om zoveel mogelijk vezels van het triggerpoint los te maken (twitches). Afhankelijk van de spier waarin het punt zich bevindt en het aantal triggerpoints in de spier, kunnen de twitches zeer hevig zijn. Ook kan de uitstralende pijn, die door het triggerpoint veroorzaakt wordt, gevoeld worden tijdens de behandeling. Een ander fenomeen wat soms kan optreden tijdens de behandeling is een zogenaamde vegetatieve reactie: men wordt ineens zweterig of rillerig, misselijk of wat zweverig in het hoofd. Deze reactie is, hoewel onplezierig, van voorbijgaande aard. Omdat er een vegetatieve reactie kan optreden, zal er altijd in liggende houding behandeld worden.

Na de behandeling kan de spier gevoelig, stijf of beurs (‘blauwe plek’) aanvoelen. Er kunnen soms kleine blauwe plekken ontstaan door het raken van een bloedvaatje. Het beurse gevoel duurt meestal niet lang, hooguit een dag of twee. Daarna treedt een merkbare verbetering op, voornamelijk de eerder ervaren uitstralende pijnklachten nemen (flink) af. De beweeglijkheid neemt juist toe, doordat de spier meer ontspannen is. Ook kan men verbetering ervaren in kracht en coördinatie. Andere effecten die regelmatig genoemd worden zijn een toename van de eigen energie en een gevoel van algemene ontspanning.

Erkende behandelmethode in Nederland
Volgens de wet BIG is dry needling geen voorbehouden handeling. Fysiotherapeuten in Nederland, die daarvoor een opleiding hebben gevolgd, mogen deze vorm van behandeling toepassen. Deze opleiding is erkend en geaccrediteerd door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). Dry needling valt onder de reguliere vergoeding voor fysiotherapie. Als u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie, worden de behandelingen door uw verzekeringsmaatschappij vergoed. Er geldt geen apart tarief voor de behandeltechniek dry needling.

Voor meer informatie over de gevolgde opleiding kunt u terecht op de website www.dryneedling.nl.

Specialisten bij Medisch Punt

Neem vrijblijvend contact op met één van onze medewerkers

Dianne

Dianne

Fysiotherapeut
Fabian

Fabian

Fysiotherapeut / Podoloog

Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze informatie?

Belt u dan gerust met de praktijk van Medisch Punt via 020 – 330 87 57. Ook kunt u ons een e-mail sturen via info@medischpunt.nl of door gebruik te maken van ons formulier via de pagina Contact in het menu